Turva kuuluu perustarpeisiin

11.01.2021

Tunnistatko joissain tilanteissa itsestäsi liiallista kiltteyttä tai överiksi menevää kontrollointia? Onko sinun todella vaikea sanoa ei? Tai todella vaikea sanoa kyllä ja ottaa vastaan huolenpitoa? Vai suojaatko itseäsi kyynisyydellä tai pellen roolilla tai ehkä pakenemalla mielikuvitusmaailmaan ja näkymättömyyteen?

Li oli kulkenut naapurimetsän polkuja monet kerrat. Siellä asuva keiju, vaativan oloinen, aiheutti hänessä pelkoja. Li varoi sanojaan, ettei vain sanoisi mitään mikä rikkoo sen toisen rauhan. Koska aina oli jotain, aina joku pieneltä ja mitättömältäkin tuntuva asia saattoi saada suuret mittasuhteet ja pieni asia paisua koko metsän kokoiseksi. Li varoi ja varoi, kunnes tuli päivä kun hän ei enää jaksanut. Hän kyllästyi kantamaan näkymättömyysviittaansa, kulkemaan varovaisin askelin ja miettimään jokaisen sanansa. Viitta oli alkanut painaa liikaa.

Hän kohtasi sen vaativan ja puhui rehellisesti. Kertoi varovansa sanojaan ja pelkäävänsä reaktioita. Keskustelu ei ollut helppo ja se vaati Lin kaiken rohkeuden. Sen jälkeen asiat muuttuivat. Ennen kaikkea Lin sisäinen maailma. Näkymättömyysviitta tipahti hartioilta ja Li lakkasi varomasta. Hän uskalsi sanoa mielipiteensä, olla eri mieltä ja jättää joutavat kommentit omaan arvoonsa. Hän uskalsi olla enemmän sitä, kuka oikeasti on.

Minun suojakuoreni on ollut mielikuvitukseen ja omaan sisäiseen maailmaan sukeltaminen sekä näkymättömyys. Olitpa sinä rakentanut minkälaisen suojakuoren vain, sen alkuperän voisi todennäköisesti jäljittää johonkin aiempaan turvattomuuden kokemukseen tai kokemuksiin. Psykologinen turvallisuus rakentuu luottamuksesta siihen, ettei tule satutetuksi - ei fyysisesti eikä sanallisesti. Turvan tunteminen, turvan ja hoivan saaminen kuuluvat ihmisen perustarpeisiin. Pieni lapsi kaipaa fyysistä hoivaa ja vielä aikuisenakin me tarvitsemme psykologisen turvallisuuden tunteen, jotta voimme ja uskallamme toimia omina itsenämme kaikessa potentiaalissamme. Ne työpaikat ja yhteisöt, jotka onnistuvat luomaan turvallisen ilmapiirin kaikenlaisille mielipiteille ja ideoille ja olemiselle ovat edelläkävijöitä ja matkalla menestykseen. Turvallinen ilmapiiri ei tarkoita, etteikö näissä paikoissa olisi konflikteja. Enemmänkin sitä, että psykologisen turvallisuuden tunteen ansiosta yhteisössä uskalletaan puhua myös vaikeista asioista ja voidaan luottaa siihen että asiat saadaan yhdessä selvitettyä. Kaikilla on lupa ilmaista mielipiteensä ja kaikki tulevat kuulluksi.

Viime syksynä turva ja turvattomuus nousivat teemoiksi taidejoogassa ja nyt sama teema jatkuu tämän vuoden ensimmäisessä Kasvujoogassa 16.1.2021. Kasvujoogassa aiheeseen on mahdollista mennä syvemmälle, koska tunnin rakenteeseen kuuluu mm. kirjoittamista sekä mielikuvaharjoituksia. Ensi lauantaina ohjaan sinut muun muassa löytämään kehostasi ne kohdat, joissa turvattomuuden tunne asustaa sekä hoitamaan tätä tunnetta ja kasvattamaan omaa sisäistä turvaasi.

Siralissa minulla on tarjolla myös yksilövalmennuksena Mielen valmennuksia. Voit soittaa tai laittaa viestin jos olet kiinnostunut tutkimaan jotakin sisäisen maailmasi aihetta yhdessä kanssani turvallisessa ilmapiirissä. Mielen valmennuksessa voidaan esimerkiksi kirkastaa askeleita kohti valitsemaasi tavoitetta tai lähteä tunnistamaan ja muokkaamaan uskomusjärjestelmääsi tai etsiä vaikka uusia näkökulmia pelkoihisi. Kaikki tehdään valmennettavan eli sinun ehdoillasi, sinun alitajuntasi viitoittamaa polkua, mielikuvaharjoituksia ja esimerkiksi tarinoiden muuttamisen tekniikoita käyttäen. Olen valmentajana kannattelemassa, olen läsnä, näen ja kohtaan sinut.

Varaa paikka Kasvujoogaan www.vello.fi/joogasirali tai ota yhteyttä jos kuulet kutsun yksilövalmennukseen.

Lämmöllä
Kaisa eli SiRaLin Li